opc_loader

 

Ayurvedische recepten

 

Ayurvedisch Paasmenu

Speciaal voor jou hebben wij een schitterend viergangenmenu samengesteld. Geschikt voor elk dosha-type, makkelijk en voor iedereen. Lekker mullen van voor tot nagerecht. Met verse
kruiden, veel vitaminen en reinigende groenten aangepast aan het Kapha-seizoen.

Aspergesoep

- Staafmixer  
10 asperges, de schillen en kontjes
1 ui
2 tenen knoflook
1 ½ l kookvocht van de asperges + 3 bouillonblokjes of groentebouillon
55 gr plantaardige boter
60 gr bloem
1 tl mosterd
peper
zout

Bereidingswijze 
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook een paar minuten in de boter tot de ui glazig is. Zet de pan met het kookvocht, de schillen en de kontjes van de asperges op middelhoog vuur. Doe hier de bouillonblokjes bij en voeg de ui en knoflook toe en laat 10 tot 20 minuten rustig pruttelen tot de schillen en kontjes zacht zijn gekookt. Puree daarna met een staafmixer tot een gladde soep. Zet deze op een laag vuur. Zet nu een sauspan op middelhoog vuur. Smelt hierin de plantaardige boter. Voeg de bloem toe en roer dit goed door met een spatel. Als het goed is vormt zich vrij snel een deegbal. Roer deze deegbal heen en weer, zodat hij niet aankoekt aan de pan. Laat hem in een paar minuten gaar worden. Als het goed is zie je na een paar minuten dat je vocht aan de onderkant van de deegbal begint te zien, hij is aan het 'zweten'. Dat is het moment om een paar grote soeplepels van de aspergesoep hierbij te doen. Roer de soep met een garde goed door het bloemmengsel. Je krijgt als het goed is een gladde, dikke saus. Giet deze dikke saus bij de rest van de soep. Roer dit goed door en breng aan de kook. Laat de aspergesoep nu nog even een paar minuten koken en indikken. Breng de aspergesoep op smaak met versgemalen peper, zout en wat mosterd. Garneer met vers geknipte bieslook en stokbrood met eventueel kruidenboter. 

Aardbeien Rucola salade 
250 gram Rucola
250 gram Aardbeien
- Balsamico
- Geschaafde amandelen

Bereidingswijze: Maak een salade van Rucola met stukjes aardbei en balsamico dressing. Serveer deze in een mooie schaal en garneer met geschaafde amandelen en hele aardbeien. Maak de salade kort voor de maaltijd klaar. Spinazie taartje met paneervulling 

Paneer 
- 1 liter melk
- Sap van een halve citroen
- Snufje zout

Bereidingswijze: Breng melk aan de kook. Kort voor het koken het sap van een halve citroen en een snufje zout langzaam toevoegen en doorroeren. De melk gaat daardoor stremmen (wrongel en wei scheiden zich). Een theedoek in een vergiet leggen en onder een schaal zetten. Dan de inhoud van de pan in het vergiet gieten en een schoteltje op de paneer plaatsten met iets zwaars erop. De verse kaas verzamelt zich in de doek en de wei druppelt in de schaal. De paneer in de vergiet laten uitlekken met iets zwaars ( zelf gebruik ik altijd mijn vijzel) op de afdekschaal zodat al het vocht eruit word geperst en dan is deze milde verse kaas klaar. 

Curry madras Spinazie
- 500 gram Spinazie
- Zout en peper
- Curry madras
- Ghee
- Pakje bladerdeeg

Bereidingswijze: Spinazie wassen en twee minuten wokken in de wokpan met een beetje Ghee en curry madras ( ik gebruik altijd Jonnie Boer). Giet het teveel aan vocht af en meng met de paneer. Op smaak brengen met zout en peper. Acht plakjes bladerdeeg laten ontdooien. Een deel van de spinazievulling in het midden van elk plakjes leggen. De vier uiteinden in het midden boven de vulling samendrukken en de pakketjes in met ghee ingesmeerde muffinvormen doen. Bak ze op het rooster onderin de oven op 170 graden in ca. 30-40 minuten.

Serveren: De bladerdeeghapjes uit de vorm halen en serveren op blaadjes spinazie met een bolletje couscous.

Couscous
Bereidingswijze: Vier koppen water en zout aan de kook brengen en twee koppen couscous erin strooien. Opnieuw aan de kook brengen en de kookplaat op de laagste stand zetten. Tien minuten laten wellen. 

Serveren: Een kop met koud water omspoelen, couscous erin, iets aandrukken omkeren en de gevormde couscous op een mooi bord serveren met het spinazie taartje.
 

Mascarpone dessert met Cantuccini
Ingrediënten
- 125 gram cantuccini +eventueel 4 extra
- 400 gram aarbeien
- 250 gram mascarpone
- 4 eetlepels Griekse yoghurt volle eetlepels
- 2 eetlepels aardbeienjam geen volle eetlepels gebruiken (anders wordt het te zoet)
- 1 zakje vanillesuiker

Bereidingswijze
Prak 100 gram aardbeien fijn en snijd de overige aardbeien in stukjes. (houd 4 aardbeien apart en halveer deze) Meng de mascarpone met de geprakte aardbeien, Griekse yoghurt,
vanillesuiker en aardbeienjam. Hak de cantuccini in stukjes. Bouw laagjes op in een sierglas beginnend met een laagje cantuccini. Sluit af met het aardbeien-mascarpone mengsel. Bestrooi eventueel nog met de wat kruimels van de cantuccini. Leg de gehalveerde aardbeien bovenop en steek eventueel nog een extra cantuccini erbij.

Voor meer recepten bekijk het mama Ayurveda kookboek

 

 

Nagerecht: Gajar Halwa (Indiase romige wortelhalwa)
Positieve werking op de schildklier
 

Geraspte wortel met melk en kruiden geven een romig, goudgeel dessert dat rijkdom en voorspoed symboliseert. Gegarneerd met amandelen.

 

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten voor 6 personen

 

- 750 g wortel; geraspt
- 2 l volle melk
- 60 g volle melkpoeder
- 1 kaneelstokje; (5 cm)
- 125 g rozijnen; geweekt
- 3 zwarte kardemompeulen; geopend, gekneusd
- 1/2 t saffraan
- 1 el kokend water
- 100 g ghee; (geklaarde boter)
- 3 el honing
- 175 g suiker; of naar smaak
- 100 g amandelsnippers
- 1/2 t rozenwater
 - Rozenblaadjes (ter decoratie)

Bereidingswijze
Doe de wortel in een ruime pan, voeg melk, melkpoeder en kaneel toe. Roer tot het melkpoeder is opgelost en breng aan de kook. Temper het vuur en laat onder geregeld roeren zachtjes 25 minuten koken, tot het mengsel dik en de wortel gaar is. Laat de rozijn uitlekken en voeg ze met de kardemom aan de pan toe. Leng de saffraan aan met kokend water, giet ook in de pan en kook zachtjes verder, tot de pudding dik is.
Roer de ghee erdoor met de honing en suiker, en kook nog enkele minuten tot alles goed vermengd is. Roer de amandelen en het rozenwater erdoor en doe over in een iets ingevette schaal. Strijk van boven glad en decoreer met rozenblaadjes. Serveer dit dessert warm of koud.

 

Eet smakelijk!


 

Groente Kitchari

 

Benodigdheden
- 200 gram mungbonen
- 200 gram basmatirijst
- 1 zoete aardappel
- 1/2 courgette
- 2 kleine wortelen
- 2 handjes verse spinazie
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel kerrie of masala poeder
- 1 laurierblad
- snufje zwarte peper
- 2 eetlepels ghee
- 1 blikje kokosmelk a 400 ml

- Als garnering diverse groente zoals paprika, sperzieboontjes, kool, broccoli


Week de bonen en zet ze een nacht van te voren in water.
1. Breng een liter water aan de kook.
2. Verhit de ghee in een grote pan en smoor venkelzaad, komijnzaad en korianderzaad
tot de geuren goed vrijkomen.
3. Was de mungbonen en voeg ze toe aan de grote pan met specerijen. Laat ze kort
meebakken zodat de specerijen goed worden opgenomen.
4. Voeg vervolgens de rijst, het gekookte water en de kokosmelk toe en breng dit 15 tot
20 minuten aan de kook.
5. Snijd ondertussen de courgette, aardappel en wortel in kleine blokjes.
6. Voeg deze gesneden groenten, de masala of kerrie, het laurierblad en de kurkuma
toe en laat dit nog zo 10 minuten op laag vuur mee pruttelen.
7. Voeg als laatste de spinazie toe en laat dit kort mee verwarmen. Garneer met diverse
groenten en een beetje verse zwarte peper.


Geniet ervan!

 

 

Notengehakt

Ingrediënten: 
- 2 grote gekookte aardappelen 
- 100 gram gehakte of gemalen noten
- 1 ei 
- Zout, peper
- 1 el ketjap
- 2 el fijngehakte bieslook
- 2 el olie


Bereidingswijze: 
Druk de aardappelen fijn en meng er de noten, het ei, zout en peper naar smaak, de ketjap en de bieslook doorheen.

Vorm 4 ballen van het mengsel en druk ze vervolgens plat. Bak het gehakt in hete olie vlug bruin. 

 

 

Seitan saté ( vegetarisch )

  • Gezondheidsinformatie over seitan 
    Seitan is een eiwitrijke vleesvervanger en bevat dezelfde 9 essentiële aminozuren als ‘echt’ vlees bevat. Kort uitgelegd: ons lichaam heeft 22 aminozuren nodig om verschillende soorten eiwitten op te bouwen, eiwitten die nodig zijn om de huid, de organen, de hormonen, de enzymen in stand te houden. Van de 22 aminozuren zijn er 9 die ons lichaam niet zelf kan aanmaken maar uit voeding moet halen. Je kan dat doen door bepaalde eiwitbronnen te combineren, zoals bonen met granen of je kan kiezen voor biologische seitan die alle 9 essentiële aminozuren bevat en ook de andere. Seitan bevat alle 22 aminozuren van het menselijke lichaam

    Ingrediënten:
    - 350 gram in dobbelsteentjes gesneden Seitan
    - 10 eetlepels ketjap
    - grove stukken ui
    - 1 à 2 teentjes geperste knoflook
    - 1 theelepel sambal
    - snufje gemberpoeder of verse geraspte gemberwortel
    - 1 theelepel laos
    - zout
    - peper
    - vleeskruiden
    - water


Bereidingswijze
Laat de stukken seitan goed uitlekken en snijd ze in dobbelsteentjes. Maak een marinade van ± 10 eetlepels ketjap, grove stukken ui en 1 à 2 teentjes geperste knoflook. Voeg 1 theelepel sambal toe, gemberpoeder of verse geraspte gemberwortel, 1 theelepel laos en eventueel wat zout en peper. Vleeskruiden kunnen er ook goed doorheen. Doe de seitan in de marinade en voeg wat water toe. Laat de seitan ongeveer 3 uur intrekken. Schep de seitan uit de marinade en rijg de stukjes aan satépennen. Bak de saté in de oven of grill of op de barbecue en draai ze regelmatig. Bedruip zo nu en dan met de marinade. Na ongeveer 20 minuten is de saté klaar.  Serveer met Pindasaus.

 

Geïnspireerd geraakt en benieuwd naar meer recepten ?
Mama Ayurveda Kookboek

 

 

Vegetarische stamppot Spruitjes om te ontspannen

Herfst het Vata seizoen
In de herfst is vanwege een lagere buitentemperatuur de spijsverteringskracht sterker dan in de andere jaargetijden. Daarom kun je nu gerust iets zwaarder en overvloediger eten. Te lichte voeding kan er de oorzaak van zijn dat de sterke spijsverteringskracht ons lichaamsgewicht vermindert waardoor Vata uit evenwicht raakt. Eet bij voorkeur warme en voedzame gerechten, zoals stamppot en ovenschotels, met noten en amandelen of geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen. Vermijdt of verminder daarentegen rauwkost, salades, en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk. Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in ayurveda hoog gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen die de gezondheid bevorderen.
Gebruik bij voorkeur de smaken ‘zoet’, ‘zuur’ en ‘zout’


VEGETARISCHE SPRUITJES STAMPPOT
INGREDIËNTEN
• 1 kg aardappelen
• 1 kg spruitjes
• 2 stevige appels
• 2 theelepels kerriepoeder
• 50 g Ghee
• 100 ml melk
• 150 g gepelde walnoten, grof gehakt
• 150 g geraspte oude kaas


BEREIDEN
Kook de aardappelen ca. 10 minuten in een pan met weinig water en wat zout. Maak intussen de spruitjes schoon en snijd de stronkjes kruislings in. Voeg ze aan de aardappelen toe en kook ze samen in ca. 15 minuten gaar.
Schil de appels en steek er met een appelboor het klokhuis uit. Snijd de appels in plakken. Wrijf de plakken in met kerriepoeder. Giet de aardappelen met de spruitjes af en stamp ze fijn. Voeg al roerend 25 g Ghee en zo veel melk toe dat er een smeuïg geheel ontstaat. Roer de noten en de kaas erdoor. Warm de stamppot op laag vuur goed door tot de kaas gesmolten is. Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de plakken appel aan beide kanten snel bruin. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en kerriepoeder en leg de plakken appel erop.

 


Risotto met witte asperges


Ingrediënten:
•    500 gram witte asperges
•    400 gram risottorijst
•    3 à 4 eetlepels ghee
•    1/4 citroen, uitgeperst en de schil geraspt
•    2 theelepels komijnzaadjes
•     paar saffraandraadjes
•    zwarte peper en zout naar smaak
 
Bereiding:
Breng 2 liter water aan de kook.
Schil de asperges, verwijder het harde uiteinde en snijd in kleine stukjes. Maal de saffraan fijn in een vijzel, voeg wat water toe, laat de saffraan oplossen en laat vervolgens 10 minuten staan.
Fruit in een grote pan de komijnzaadjes in de ghee totdat ze hun aroma afgeven. Kijk uit dat ze niet te bruin worden en verbranden. Voeg de risottorijst, de asperges, het citroensap en een beetje rasp en de rest van de ingrediënten toe, roer goed om en laat de rijst een minuutje zachtjes bakken.

Voeg 250 ml kokend water toe en roer om. Zet het vuur lager en laat sudderen terwijl je blijft roeren en telkens als het water in de pan opgenomen is een kopje water toevoegt. Zodra de risottorijst gaar en smeuig is is het gerecht klaar.
Rasp eventueel nog wat extra citroenschil erover en bestrooi met verse grofgemalen zwarte peper.


 

Eieren

De grote kok Julia Child heeft het ei beschreven als het volmaakte, zuivere oervoedsel. Westerse wetenschappers zijn het in de regel met haar eens, want ze beschouwen het ei als de evenwichtigste bron van eiwitten die een mens kan consumeren. In India worden eieren helemaal niet zo vaak gegeten als in het Westen, ten dele omdat men immers een leven neemt als men een ei eet. Het ei heeft een wat slechte bijklank gekregen sinds het geassocieerd wordt met ‘cholesterol’.

 Vanuit een ayurvedisch perspectief bezien zijn eieren heet, zwaar en vettig, waardoor ze wat lastig te verteren zijn. Het verwarmende effect is alleen afwezig als ze koud gegeten worden. Met andere woorden, een hardgekookt ei zal het lichaam verwarmen en zwaarder maken. Dat komt bijna volledig door de dooier, want het eiwit heeft andere eigenschappen: koel, licht en droog. Eiwit is daarom een nuttige eiwit- bron voor Pitta's en ook Kapha's. Een tijd lang ging het gerucht dat rauw eiwit tot een gebrek aan biotine zou leiden. Het eiwit in het rauwe eiwit, avidine, kan zich in feite met de biotine (een vitamine B) verbinden, waardoor de biotine niet meer beschikbaar is. Maar dat is een werking die pas ontstaat wanneer men dagelijks het eiwit van 20 of meer eieren eet. Hoewel u het eiwit het beste niet kunt geven aan zuigelingen onder de 12 maanden (het kan tot een allergie voor het eiwit in eieren leiden), is het een licht en cholesterolvrij eiwit.


Op de juiste wijze bereid kalmeren eieren Vata. Het betreft dan onder meer vla, puddingen, soufflés en gebakken producten. De meeste Vata's kunnen goed overweg met roerei of een zachtgekookt eitje. Maar minder Vata's kunnen echt omgaan met hardgekookte of gebakken eieren, de twee uitdagendste wijzen voor het bereiden van een ei. Door het toevoegen van kruiden, zoals in DUIVELSE EIERSALADE, worden ze hanteerbaarder voor Vata's. Kapha's kunnen het beste af en toe eens een ei in hun maaltijd verwerken, zoals in muffins of soufflés; twee- of driemaal per week is acceptabel, maar rauwe en gebakken eieren moeten ze vermijden.


Eiwit wordt aanbevolen voor Pitta. Dat lijkt op het eerste gezicht Pitta te beperken, wat ook zo is. Maar in de meeste recepten kan één heel ei vervangen worden door het wit van twee eieren. In het Ayurveda Kookboek wordt een scala van mogelijkheden genoemd voor het verwerken van het eiwit - bij- voorbeeld wentelteefjes en eiersalade. Een andere optie voor Pitta is het ei met een rijkelijke hoeveelheid 'roertofu’ vermengen. De afgelopen jaren hebben voedingsdeskundigen zich afgevraagd of eieren het cholesterolniveau nu verhogen of niet. Zoals met de meeste dingen lijkt het sterker samen te hangen met iemands lichamelijke toestand en niet zozeer met het product op zich. Sommige mensen kunnen dagelijks één of twee eieren eten zonder dat het hun cholesterolniveau ook maar iets verandert, terwijl bij anderen dan juist het vetgehalte in het bloed omhoogschiet. Het zou sterk gerelateerd kunnen zijn aan de conditie van iemands lever en het evenwicht tussen spoorelementen. Door een trage lever met een tekort aan chroom kan het cholesterolniveau in het bloed vrij gemakkelijk stijgen. Ben gezonde reactie van de lever en voldoende toevoer van mineralen en B-vitaminen houdt het cholesterolniveau in de regel op een aanvaardbaar peil.

 

EIERSALADE 1  (Printversie recepten)

Bereidingstijd: 20 minuten (incl. eieren koken)
Porties: l-2

- Vata, +Pitta, +Kapha

- 2 eieren
- I eetlepel mayonaise
- I 2/3 theelepel gemalen mosterd
- zeezout en zwarte peper naar smaak 
- garnering: paprika

De hardgekookte eieren in koud water laten afkoelen en pellen. Met een vork fijn prakken in een kommetje en de rest van de ingrediënten erbij doen. Voor de kleur en om de spijsvertering te stimuleren wat paprika erover strooien. Eten op brood, crackers of chappati's.
 


EIERSALADE 2

Bereidingstijd: 20 minuten (incl. eieren koken)
Porties: 1

O Vata, + Pitta, — Kapha

- 1 ei
- 2 1/2 theelepel gemalen mosterd
- I eetlepel fijngehakte verse peterselie
- 2 eetlepels fijngehakte, verse rauwe groenten, zoals spinazie of tuinkers
- zwarte peper naar smaak

Volg de aanwijzingen voor bovenstaande salade. Licht en lekker.

 

KERRIE-EIERSALADE

Bereidingstijd: 20 minuten (incl. eieren koken) Porties 1-3

O Vata, - Pitta, - Kapha*
- Vata, + Pitta, - Kapha*

- 4 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 2/3 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel milde kerriepoeder
- 2 eetlepels fijngehakte, verse korianderblaadjes
- 2 eetlepels fijngehakte verse groenten, bijvoorbeeld courgette of komkommer

Laat de eieren afkoelen en pel ze. Als deze salade voor Pitta bestemd is, de dooier verwijderen en voor een ander gerecht gebruiken (bijv. als garnering voor een Vata-salade). Het eiwit of de hele eieren met de andere ingrediënten fijnprakken en opdienen. Opmerking: voor extra verkoeling kan voor Pitta een snufje saffraan toegevoegd worden.



 

GEKRUIDE AARDAPPELPASTEITJES MET WORTELEN (Print dit recept)

Bereidingstijd: 1 uur 

Porties: 8

Seizoenen: Herfts, Winter, Lente

- Vata, + Pitta, - Kapha  
(- Kalmeert, + versterkt en 0 is netraal)

- 6 grote of kleine rode aardappelen

- 2 flinke wortels (2 kopjes geraspt)

- 1 1/2 eetlepel zonnebloemolie

- 1 eetlepel zwarte mosterdzaadjes

- 1 eetlepel kerriepoeder

- 2-2 1/2 theelepel zeezout (naar smaak, 2 1/2 theelepel voor Kapha)

- 1 kopje groene uien, fijngesneden

- 4/5 kopje verse korianderblaadjes, fijngesneden (naar keuze)

Het water voor de aardappelen in een grote pan aan de kook brengen.De ongeschilde aardappelen goed wassen en in het water gaar koken, ca.1 / 2 uur. Terwijl ze koken, de wortelen wassen en raspen. De groene uien wassen en fijn hakken. De olie in een grote koekepan doen en de mosterdzaadjes toevoegen. Als ze beginnen te dansen, er de geraspte wortel bij doen en even koken tot de wortelrasp 'slap' is. Kerriepoeder en zout erdoor roeren. Als de aardappelen klaar zijn, afgieten en handwarm laten afkoelen, zodat u ze kunt pakken. Goed pureren, met een vork of de handen, en er de resterende ingrediënten, inclusief de ongekookte groene ui en de korianderblaadjes, door roeren. Pasteitjes van maken en die 1 à 2 minuten aan beide zijden in een koekepan bruin bakken. Zijn de pasteitjes voor Kapha of ama, neem dan een pan met een anti-aanbaklaag en geen olie. Dit is goed voor 16 pasteitjes van 10 cm doorsnede. 

Opmerking: dit gerecht gaat prima samen met KOMKOMMER-RAITA en een bijgerecht van groenten. Voor Vata gameren met extra ghee. Deze heerlijke pasteitjes zijn een recept van Martha Callanan uit Santa Fé, een geweldige kokkin. Ze is een Cateringservice begonnen voor mensen die thuis een evenwichtige maaltijd willen nuttigen. Haar belangstelling voor de ayurveda en haar creatieve kookkunsten blijken uit dit recept.Bereidt u de pasteitjes voor een gemengd gezelschap van Kapha's en Vata's, dan kunt u volstaan met de minimale hoeveelheid olie en het beste eerste de pasteitjes voor Kapha maken. Voor de Vata's kunt u 1 of 2 extra eetlepels olie of ghee aan het mengsel toevoegen.

Komkommer en aardappel kunnen veel duidelijk maken over de ayurvedische visie op voedsel. Beide zijn koel en zoet, maar komkommer verlicht Vata en versterkt Kapha, terwijl aardappel het omgekeerde effect heeft. Hoe kan dit? Hoe kan de zetmeel bevattende aardappel Kapha kalmeren, terwijl de vochtige komkommer goed is voor het Vata-evenwicht?

De werking wordt veroorzaakt door hun resp. guna's. Komkommer is vochtig, wat Vata nodig heeft, en aardappel is droog, wat Kapha nodig heeft. Dus Vata heeft bij aardappelen extra vocht nodig. U kunt het best zelf uitproberen wat voor u werkt.

 

 

KOMK0MMER-RAITA

Bereidingstijd: 10 minuten 

Porties: 4

Seizoenen: Herfts, Winter, Lente en Zomer

- Vata, licht + Pitta, + Kapha* (- Kalmeert, + versterkt en 0 is netraal)

- 1 1/2 kopje verse yoghurt

- 2/5 kopje komkommer, geschild en in plakjes gesneden

- 1 eetlepel verse sjalotten, fijngehakt 

- 1/3 theelepel droog gemberpoeder Of 1 eetlepel verse gemberwortel, geschild en geraspt 

- 1/5 theelepel koenjit

- 1/3 theelepel gemalen zwarte peper

- 1/5 theelepel kaneel (naar keuze)

- 2/5 kopje vers gehakte korianderblaadjes

Doe alle ingrediënten in een halfgrote mengkom. Dit gerecht gaat heerlijk samen met de meeste curry's, dals en Indiase schotels. Andere groenten, zoals geraspte daikon of wortel, kunnen hier ook gebruikt worden.

* voor Pitta en Kapha zo af en toe prima


 

 

RECEPT: ASPERGES MET PASTINAAK (PDF)

 

Bereidingstijd: 30 minuten  
Porties: 4-5 

 

 

- Vata, - Pitta, O Kapha 

 

3/4 pond verse asperges (4 tot 5 kopjes in stukjes gesneden)
3 halfgrote pastínaakwortels (3 tot 4 kopjes fijngehakt)
1 tot 2 eetlepels zonnebloemolie of ghee (2 voor Pitta en Vata, 1 voor Kapha)
4/5 kopje water
1 theelepel fenegriekzaadjesa
1/3 theelepel zwarte mosterdzaadjes ( niet voor Pitta)
1/5 theelepel hing 
1 theelepel koenjit
1 theelepel berg- of zeezout
1 theelepel gemalen komijn
1/3 theelepel gemalen verse zwarte peper
1 eetlepel korianderpoeder
 

Garnering: kleine groene chilipepers, fijngesneden voor Kapha en een beetje voor Vata, en met in stukjes gesneden peper en droge gember voor Kapha.
 

De asperges en pastinaak goed wassen. Drogen en de asperges in stukjes van ca. 2 cm snijden en de pastinaak in stukjes van ca. 1 cm. De helft van de olie in een grote koekepan verhitten en er de fenegriek- en mosterdzaadjes bij doen. Als de mosterdzaadjes beginnen te knetteren en springen, er de hing, koenjit en in stukjes gesneden pastinaak door roeren. Goed vermengen. Het water erbij voegen, afdekken en ongeveer 4 minuten op een halfgrote pit laten staan. De rest van de olie in een andere pan verhitten en de asperges bakken tot ze lekker ruiken, een minuut of 5 tot 8. De rest van de ingrediënten bij de pastinaak doen en het goed door elkaar roeren. Nog een minuut of 5 tot 10 op een klein pitje laten koken. Vlak voor het opdienen de gefruite asperges bij de pastinaak doen en goed door elkaar roeren.


Het gerecht heeft een versterkend effect op de mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen.


Bron: Het Ayurveda Kookboek

 

Recept: Tri Dosha groente curry  (PDF)

Bereidingstijd 35 minuten
Porties: 8-10
Benodigdheden:
 

1 1/2 kopje verse ,in stukjes gesneden tuinbonen
4/5 kopje rijpe tomaat, in stukjes van ca 1 cm 
2 kopjes aardappelken in stukjes van ca. 1 cm
2/5 kopje limabonen
2/5 kopje wortene in plakjes gesneden
1 handvol spinaze (of andere bladgroente, fijngesneden en geod gewassen.
1 tot 3 eetlepels zonnebloemolie (1 eetlepel voo Kapha)
1 2/3 theelelepel zwarte mosterdzaadjes
1 2/3 theelelepel komijnzaad
1 2/3 theelelepel koenjit
1 2/3 theelelepel milde kerriepoeder
5 kopjes water
1 eetlepel korianderpoeder 
1 2/3 theelepel zeezout
1 gesneden hete groene serrano
 

Was, droog en snijd de groenten. Verhit in een grote diepe pan de olie en doe de komijn- en mosterdzaadjes er in. Als de mosterdzaadjes beginnen de dansen, tomaten, kerriepoeder en koenjit erbij. 3 a 4 minuten op halfhoog vuur fruiten. Dan de resterende ingrediënten toevoegen, inclusief het water. Goed door elkaar mengen. Op gemiddelde vlam ongeveer 20 minuten laten sudderen (tot de bonen zacht zijn) . Garneren met vers gehakte korianderblaadjes.


Eet smakelijk!